Januari 2022 | Samen creëren wij de toekomst van rail

Coronavirussen bepalen al twee jaar vele aspecten van ons leven. De economische effecten lijken mee te vallen, maar hoe zit het eigenlijk met onze sociale behoeftes? Persoonlijk begin ik de onbeperkte vrijheid van het elkaar ontmoeten steeds meer te missen. Ik ben geen klager, dus mijmer liever over de periode na deze pandemie.

Bij het filosoferen over de toekomst sluipt het begrip ‘brede welvaart’ steeds in mijn gedachten en ik zocht op wat deskundigen daaronder verstaan:

“Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, leefomgeving, sociale cohesie, ontplooiing en (on)veiligheid. Niet alleen de kwaliteit van leven in het ‘hier en nu’, maar ook van mensen elders en van latere generaties.”

Op 15 maart 2022 is er weer een Railforum TransiRede en gaan we dieper in op de rol die we kunnen pakken bij het verbeteren van brede welvaart voor iedereen. Het Planbureau voor de Leefomgeving bracht hierover het rapport ‘Brede welvaart en mobiliteit ’uit.

Een zin in het rapport sprak mij in het speciaal aan: “Mobiliteit is een middel. Het stelt mensen in staat om deel te nemen aan de samenleving, een boterham te verdienen, zich te ontplooien, voor zichzelf en anderen te zorgen, en sociale contacten te onderhouden. In mobiliteitsbeleid vanuit dit perspectief staat niet het functioneren van het vervoerssysteem zelf centraal, maar hoe je met mobiliteit kunt bijdragen aan het welzijn van mensen, rekening houdend met de diversiteit aan aspecten die daarbij een rol kan spelen.”

Graag zet ik me daar ook in 2022 volledig voor in!

Doe jij ook weer mee?

Corina de Jongh
dejongh@railforum.nl