Juni 2018 | Geen spel zonder schrammen

Het is een prachtige zaterdag en onze twee kleindochters willen met ons naar de speeltuin. Een speeltuin waar ze vaker komen, met verantwoorde klim- en klautertoestellen en veilige rubbermatten op de grond. Ze weten precies wat ze er gaan doen en hebben er reuze zin in. Lekker buiten spelen zonder kans op blauwe plekken of botbreuken. Onderweg naar de speeltuin rijden we langs de boerderij waar wij onze yoghurt en kaas halen. “Durven we het aan?” vraag ik aan hun opa. “Tuurlijk”, zegt hij met een ondeugende grijns op zijn gezicht. Heel even twijfelen we. Het bord bij de ingang van de boerderij zegt ons heel duidelijk dat we dit geheel op eigen risico doen.

“Met hun oneindige creativiteit ontdekken ze oplossingen voor alles wat ze tegenkomen.”

Ondertussen zien de meisjes de lammetjes, kuikentjes en biggetjes al. Ze zijn opeens druk, zenuwachtig en superenthousiast. In de uren daarna zien ze nieuwe dingen, leren nieuwe feiten en voelen verrassende sensaties. Ze klimmen over hekken, lopen schrammen en blauwe plekken op en ontdekken spannende hoekjes. Door hun fantasie zien ze de mooiste verhalen en verblijven ze zowel in een kasteel, op een boot, in een sprookjesbos als in een dierentuin. Door hun creativiteit ontdekken ze oplossingen voor alles wat ze tegenkomen. Vol trots vertellen ze ’s avonds aan hun moeders dat ze opa en oma zelf hebben teruggevonden toen ze iets te ver afgedwaald waren. En deze opa en oma kijken heel trots, als we ze allebei tegen hun moeders horen zeggen: “En wij gaan nooit meer naar die saaie speeltuin, hoor!”

PS Ook eens schrammen of blauwe plekken opgelopen bij een nieuw avontuur? Deel je verhaal op 2 juli bij onze zomerbarbecue, met als titel ‘De fik in faalangst!’

Corina de Jongh
dejongh@railforum.nl