April 2019 | Smart mobility vraagt om creatieve mensen.

Onze creativiteit wordt uitgedaagd.

Leden van Railforum investeerden de afgelopen jaren veel tijd en geld in digitalisering van hun bedrijfsprocessen. Dit levert veel data op en steeds meer kennis en inzicht in het doelmatiger kunnen maken van die processen. Binnen Railforum wisselen leden deze kennis en inzichten uit, zodat nieuwe businessmodellen ontstaan. Soms met geanalyseerde data en algoritmen als nieuw product of service. Bijna alle leden verkennen apart, maar ook gezamenlijk de mogelijkheden en bieden diensten aan andere ketenpartners aan. Het delen van ieders strategie, aanpak en data is belangrijker dan ooit. Het steeds opnieuw op eigen houtje uitvinden kost immers teveel tijd en geld en zet het openbaar vervoer en spoorvervoer op achterstand.

“Het delen van ieders strategie, aanpak en data is belangrijker dan ooit.”

Met de juiste data en inzicht in de algoritmen kan men immers meer toegevoegde waarde voor klanten creëren. Vereiste is wel dat ook de eigen organisatie zich
hierin ontwikkelt. Een ander businessmodel vraagt een andere organisatie, met andere functie-eisen aan bestaande medewerkers. Van belang is dat oudere collega’s hun kennis en ervaringen delen en nieuwsgierig zijn naar nieuwe ideeën en technologieën van jongeren. Samen met Jonge Veranderaars zijn er diverse bijeenkomsten die dit faciliteren.

Andere uitdagingen zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt en voor de opleidingen die onze toekomstige collega’s volgen. En hoe combineren we eigenlijk de menselijke intelligentie met machines die steeds slimmer zijn? Veel van deze vragen behandelt Jim Stolze in zijn boek “Algoritmisering, wen er maar aan!” We zijn dan ook erg blij dat hij op 6 juni een presentatie geeft op het Railforum event in het Spoorwegmuseum.

Corina de Jongh
dejongh@railforum.nl