April 2018 | Het mag best wat minder bescheiden

Richt de verbeterpijl altijd op jezelf

Werkend aan een nieuw jaarplan probeer ik nieuwe manieren te bedenken waardoor het netwerk van Railforum beter kan bijdragen aan nog klantvriendelijker, duurzamer, slimmer en efficiëntere mobiliteit in Nederland. De leden agenderen de thema’s en doelstellingen en zoeken samen naar nieuwe vormen van ontmoeten, inspireren, verbinden en verbeteren. Maar soms gaat het zo traag doordat iedereen op de ander wacht.

In mijn hoofd weergalmt: “Streef je naar een verbetering van 10 procent, bedenk dan eerst wat je kunt doen voor een verbetering van 100 procent. Zet daarbij het onmogelijke boven aan de agenda en laat je leiden door serendipiteit en andere toevalligheden.

“Laat je leiden door serendipiteit en andere toevalligheden.”

Deze column schrijvend zit mijn hoofd blijkbaar nog vol van het boek dat ik lees. Geschreven door Francesc Miralles en Héctor Garcia met als titel ‘Vind je Ikigai’. Ik kreeg het boek en was direct verkocht door de mij zeer aansprekende subtitel: Voor iedereen die de wereld tot een mooiere en aangenamere plek maakt door zijn of haar passies te delen en ze bij anderen te laten opbloeien. 

Want ik weet best wel wat mijn levenspassie is, maar ook ik word vaak zo in beslag genomen door alledaagse verplichtingen dat ik nauwelijks tijd heb voor mijn eigen ‘Ikigai’. De reden van bestaan die je zoveel geluk bezorgt dat je daar altijd lekker mee bezig kunt zijn. Het is een Japans woord dat geen exacte vertaling kent, maar iets beschrijft dat je de zin in leven geeft, waarvoor je elke dag vrolijk je bed uit komt. Dus neem ik mij voor wat mijn moeder ook al zei: verbeter de wereld en begin bij jezelf!

Ik kijk uit naar onze volgende ontmoeting.

Corina de Jongh
dejongh@railforum.nl