TU Delft

De TU Delft is op meerdere fronten betrokken bij ov en rail: de harde techniek staat centraal bij de sectie railbouwkunde en governance en beleid vormen de rode draad bij de faculteit Technische Bestuurskunde. Expertise van planning, modellering en ontwerp van netwerk en dienstregeling is te vinden bij de afdeling Transport en Planning. In het TU Delft Transport Institute komen alle TU onderzoekers uit verschillende disciplines samen en werken zij aan veiliger, schoner en efficiënter railvervoer en een betere bereikbaarheid.

De TU Delft is al decennia dé plek in Nederland waar nieuwe ov en rail ingenieurs worden opgeleid. Op het gebied van railsystemen studeren jaarlijks tientallen studenten af via de interfacultaire MSc opleiding Transport, Infrastructure and Logistics (TIL) en de MSc opleidingen Civil Engineering, Mechanical Engineering, en Systems Engineering, Policy Analysis and Management. Het met goed gevolg afronden van een geselecteerde set railsysteem-specifieke vakken en een rail-gerelateerd afstudeerwerk, leidt tot de “annotatie rail” bij het diploma.

Onderzoeksonderwerpen variëren van ERTMS, reizigersgedrag en robuustheid tot dynamisch railmanagement, beveiligingssystemen en voetgangersstromen. Er wordt steeds meer samengewerkt met de sector; zowel via bijvoorbeeld ProRail, vervoerders, overheden en (ingenieurs)bureaus.

Website
Where science meets practice
Rolf Dollevoet, Professor Weg- en Railbouwkunde