Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum, gevestigd in het voormalige Maliebaanstation in Utrecht, verzamelt, behoud en ontsluit als sinds 1927 de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen. Uiteraard omvat de collectie ook de geschiedenis vanaf de oprichting van de eerste spoorwegmaatschappij de HIJSM in 1837. De collectie omvat vele facetten van het spoorbedrijf in Nederland en is zeker niet beperkt tot treinen. Ook de sociale, demografische, juridische, technische en culturele spooronderwerpen zijn ruim bij ons vertegenwoordigd.

Als Spoorwegmuseum is het voor ons een uitgelezen kans om aan te sluiten op het grote netwerk dat Railforum ons biedt. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten; je kunt bij ons terecht voor onderzoek en studie (vaak liggen de oplossing van recente problemen in de (ontstaans) geschiedenis) en wij nemen graag contact met je op om onze collectie en kennis verder te vervolmaken. Van wetenschappelijk onderzoek tot een praktische onderwerp bestudering, onze bibliotheek biedt hiervoor volop ruimte! Tevens bieden wij een platform om kennis te tonen.

Onze collectie wordt in ons museum ingezet om onze bezoekers kennis te laten maken met de spoorwegen in al haar facetten en er ook wat te leren. Dit onder het motto van “Educatie door vermaak”. Uit onderzoek weten wij dat dit concept haar vruchten afwerpt. Zowel via de vaste presentatie als via tijdelijke tentoonstellingen. Hier is ook ruimte voor samenwerkingsverbanden met andere partijen.

Het Spoorwegmuseum, een gezonde onderneming, biedt je een mooie historische omgeving voor diverse activiteiten. Wij zien volop kansen in een intensievere samenwerking met jou waarbij wij de rol als kennisinstituut van het verleden als geen ander kunnen invullen.

Website
Verbindt de railsector van begin tot einde
Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties