ALSTOM

Alstom ontwikkelt en produceert een reeks systemen, apparatuur en diensten voor de spoorwegsector: rollend materieel, zoals treinen, trams en metro’s, treinbeveiligingsinstallaties, infrastructuur en diensten als onderhoud en modernisering van deze producten en systemen. Gericht op  duurzame mobiliteit, heeft Alstom in de afgelopen jaren  vele  innovatie’s op de markt gebracht, zoals het terug leverende onderstation (Hesop), Train Tracer en de passagierstrein op waterstof.

Alstom boekte in het belastingjaar 2015/16 een omzet van € 6,9 miljard. Het bedrijf is gevestigd in meer dan 60 landen en heeft ongeveer 31.000 mensen in dienst.

In Nederland
In Nederland is Alstom Transport gevestigd in Utrecht (hoofdvestiging en signalling activiteiten) en in Ridderkerk (modernisering en service activiteiten). In 2014 behaalde het bedrijf de hoogste trede op de CO2-prestatieladder (niveau 5).

Belangrijkste Alstom producten in Nederland 

  • Stedelijke vervoer: 113 Citadis trams in Rotterdam (RET), 72 Regio Citadis tramtreinen in Den Haag (HTM), 28 Metropolis metrovoertuigen in Amsterdam (GVB)
  • Treinen: in de zomer van 2016 heeft Alstom een contract getekend met NS voor de levering van 79 nieuwe intercity treinen die zowel op de HSL alsook op het hoofdrailnet van Nederland kan rijden, uitlevering hiervan vindt plaats vanaf 2020.
  • Signalling systemen: ATB systeem, zoals gebruikt op het hoofdrailnet in Nederland, het nieuwe ERTMS treinbeveiligingssysteem op de Betuweroute en de Hanzelijn, het nieuwe CBTC beveiligingssysteem op het Amsterdamse metronetwerk en de ERTMS boord apparatuur in een grote vloot goederenlocomotieven.

Website
Railforum brengt hele ov-sector samen
Frank Strik, Managing Director Services Benelux