Zo maak je een trein of bus circulair!

Datum:Woensdag 12 oktober 2022
Tijd:09.00 tot 14.30 uur
Locatie: NS Treinmodernisering Haarlem, Oudeweg 6, Haarlem

Op 12 oktober organiseerde Railforum samen met PDOVS het event ‘Zo maak je een trein of bus circulair!’. We waren te gast bij NS Treinmodernisering in Haarlem, een bijzondere en toepasselijke locatie voor dit event!

Joost Bekenkamp en Mo Ben Salah van NS vertelden ons hoe NS 99% van oude treinen hergebruikt voor nieuwe treinen of andere doeleinden. Duidelijk werd dat zij conform de trias-circulair werken; beperk (nieuw) grondstofverbruik, optimaliseer materiaalgebruik en afval bestaat niet. Hierna nam Wilco Fiechter het woord over de voortgang rondom het Platform Duurzaam Openbaar Vervoer en Spoor (PDOVS). Er zijn verschillende thema`s en verschillende transitiepaden per modaliteit. Bij de evaluatie van PDOVS is onlangs besloten dat duurzaamheid en circulariteit onder Toekomstbeeld OV van het ministerie I&W wordt ondergebracht en duurzaamheid ook voor een deel bij de Spoorgoederentafel. Duurzaamheid en circulariteit blijven dus geagendeerd worden vanuit I&W.

Rob Stevens van Ebusco sprak met trots over de vloot van elektrische bussen en de continue ontwikkeling hiervan; van versie 1 in 2016 (import) naar versie 3 in 2021 (eigen ontwikkeling en fabricage). Belangrijke punten hierbij zijn de verlengde levensduur van materialen, het hergebruik hiervan, maar niet te vergeten is ook het rijgedrag van de chauffeur van invloed op het duurzaamheidsproces. Na de pauze kreeg Erik Koopman van Siemens het woord. Siemens produceert ook op een duurzame wijze treinen en gebruikt bij ontmanteling van oude treinen een ‘paspoort’ waaruit blijkt welke materialen, tot aan de schroeven toe, er in de trein aanwezig zijn en hergebruikt kunnen worden. Hier is een aparte database voor ontwikkeld.

Chantal de Jong van ProRail en tevens deeltijdstudent hbo-master Circulaire Economie aan de HAN, vertelde over haar opleiding waarin studenten opgeleid worden tot ‘change-agent’. Verder stond zij stil bij de sustainable development goals als belangrijke basis en vertelde zij over haar onderzoek naar hoe men de vrijblijvendheid van toepassing van duurzame maatregelen tegengaat. Dit was een mooi bruggetje naar de denktank waarin 2 groepen apart van elkaar en onder begeleiding van de moderators Barbara Wernars (HTM) en Martijn Wolf (Ricardo) het gesprek aangingen. Zij spraken over hoe circulariteit in de eigen organisatie (blijvend) geagendeerd kan worden, wat de deelnemers en de organisatie daarbij zelf kunnen doen en waar aansluiting bij andere partijen gezocht moet worden. Deze output nemen we mee om te bepalen hoe een vervolgevent eruit komt te zien. Wil je meedenken? Bericht Silvan dan via ammeraal@railforum.nl.

Wilco Fiechter sloot het plenaire deel af en bedankte alle sprekers en de deelnemers voor hun bijdragen.

Na de lunch kregen we een rondleiding door de werkplaats van NS Treinmodernisering. Spectaculair om het volledig strippen van treinen en het verzamelen van materialen te zien en een inkijkje te krijgen in hoe treinen weer, met hergebruikt materiaal, opgebouwd worden. Veel dank hierbij aan de rondleiders Pepijn Thissen en Marjan Prent van NS.

Downloads

Presentatie Joost Bekenkamp | NS:
Over het evenement

Hoe kunnen we bussen en treinen zo goed mogelijk circulair bouwen? Wat wordt er al gedaan en waar liggen de kansen?

Op 12 oktober vond dit event over circulariteit plaats bij de NS Treinmodernisering (werkplaats) in Haarlem. Hier wisselde je nieuwe ideeën uit en kwam je samen tot nieuwe inzichten! Na afloop van de bijeenkomst kon je deelnemen aan een rondleiding door de grootste werkplaats van NS. NS doet hier veel op het gebied van circulariteit, van kleine aanpassingen aan verouderde treinstellen tot het compleet moderniseren van treinen en de revisie van treinwielen. Niet voor niets heeft NS onlangs de ‘Circulair Award’ gewonnen.

Programma:

09.00uInloop
09.15uWelkom | Silvan Ammeraal, Railforum
09.20uIntroductie NS Treinmodernisering en visie duurzaam ondernemen | Joost Bekenkamp en Mo Ben Salah, NS
09.45uStand van zaken | Wilco Fiechter, Rijkswaterstaat
10.00uPresentaties circulariteit in de bus- en spoorsector | Rob Stevens, Ebusco en Erik Koopman, Siemens
10.35uPauze
10.55uVisie vanuit de student | Chantal de Jong, deeltijdstudent HAN
11.10uDenktank over samenwerken en elkaar inspireren
12.00uLunch
12.30uRondleiding werkplaats
14.30uEinde

Foto: NS

Deze mensen waren erbij:

Silvan Ammeraal Procesmanager, Railforum
Chris Beghin Strategisch Adviseur , Keolis
Joost Bekenkamp Programmamanager Duurzaam Ondernemen, NS
Julika van den Berg Assistent Projectleider, Sweco
Hub Cox Adviseur duurzaam vervoer, -
Christiaan Eisma Adviseur Rail, Royal Haskoning DHV
Wilco Fiechter Senior adviseur, Ministerie van IenW/Rijkswaterstaat
Ashley Goei Customer Service Front Office Manager, Alstom Transport B.V.
Jeroen Hendrikx Adviseur, RWS
Chantal de Jong Student, Hogeschool Arnhem Nijmegen
Arjen Klinkert Beleidsadviseur Openbaar Vervoer, Provincie Flevoland
Erik Koopman Business Development Manager, Siemens Mobility B.V.
Peter Lamers QHSE-Manager, ICT Group B.V.
Maurice van der Linden Engineer, NS
Nienke Meijboom Beleidscoördinator , Samenwerkingsverband DOVA
Arnoud Mouwen senior projectleider, Vervoerregio Amsterdam
Daniël Offringa Sales Manager Benelux Mobility, Voith Turbo BV
Erik Plomp Conservator techniek en innovatie, Spoorwegmuseum
Martijn Rotteveel Kenniswerker, CROW
Reinder Schoonen Management Trainee, Arriva
Leon Schrage Projectmanager, GVB
Luuk Spanjaards Consultant Mobiliteit, Supply Value
Rob Stevens Manager Marketing en Communicatie, Ebusco
Martijn Wolf Principal Consultant, Ricardo Rail