Meetup | Hoe houden we onze reizigers goed geïnformeerd?

Datum:Donderdag 28 mei 2020
Tijd:15.00 tot 16.00 uur
Locatie: Thuis, voor je beeldscherm

Deze tweede online Railforum Meetup stond in het teken van reisinformatie in coronatijd. Tania Rademaker en Marco Langendam van het calamiteitenteam van 9292 vertelden over hoe zij de afgelopen maanden hebben ervaren en wat er als 9292 op hun pad kwam. Het aantal opgevraagde reisadviezen maakte een vrije val na de beruchte persconferentie van minister-president Mark Rutte waarin de intelligente lockdown ingezet werd. In mei steeg het aantal opgevraagde reisadviezen alweer aanzienlijk.

Naast het opvragen van reisadviezen die gerelateerd zijn aan de dienstregeling ziet een deel van de Nederlandse bevolking 9292 ook ineens als vraagbaak voor vragen over mondkapjes en de vraag wat men onder noodzakelijke reis verstaat.

Hoe ga je met die nieuwe spontaan toebedeelde rol om, terwijl dit je rol formeel niet is? Het is niet aan 9292 om te bepalen of een reis noodzakelijk is. Wel kan 9292 volgens de richtlijnen van de overheid de reiziger helpen bij het maken van zijn of haar beslissing.

Enkele ideeën die door de deelnemers van de Meetup werden geopperd: het aanbieden van een beslisboomfunctie over noodzakelijkheid van een reis in de app. Maar ook het aan moeten vinken van  ‘ik vergeet mijn mondkapje niet’ voordat je een reisadvies ontvangt is misschien een optie. Diverse nieuwe data analyses kunnen interessant zijn en de optie fiets kan ook een prominentere rol in de app krijgen.

Ook andere partijen kunnen helpen met het goed informeren van reizigers. Het is wel belangrijk dat we dan allemaal precies dezelfde boodschap en taal gebruiken.

De presentatie van Tania en Marco kun je hieronder downloaden.

Downloads

Railforum Meetup | 9292 en Corona:

Over het evenement

Leden van Railforum en Jonge Veranderaars willen, ook in deze tijd, met elkaar in verbinding blijven. Daarom organiseren we iedere donderdag een ‘Railforum Meetup’: een online sessie van maximaal een uur. Een lid van Railforum of Jonge Veranderaars vertelt kort over zijn of haar werkzaamheden in coronatijd. Wat zijn de grote uitdagingen en welke kansen ziet hij of zij voor de toekomst?

In deze Meetup deelden Marco Langendam en Tania Rademaker hun ervaringen bij 9292. Marco en Tania zijn onderdeel van het speciaal calamiteitenteam en vertelden wat er allemaal komt kijken bij het goed informeren van reizigers in deze bijzondere tijden. Natuurlijk was er ook ruimte voor een goed gesprek, vragen en suggesties.

Deze mensen waren erbij:

Bart Bos Adviseur, Goudappel Coffeng
Linda van der Eijck Directeur, SVOV
Vera jansen Procesmanager, Railforum
Arne Knippels Consultant, Supply Value
Stefan de Konink Voorzitter, Stichting OpenGeo
Marco Langendam Reizigersrelatie-specialist, 9292
Emy Manuela Servicedesk, 9292
Tania Rademaker Relatiemanager, 9292
Ana Maria Santos Accountmanager Rail Infra, Pion Kunststoffen
Stefan Talen Senior projectleider, Vervoerregio Amsterdam