Kenniskring Materieelonderhoud

De leden van de Kenniskring Materieelonderhoud inspireren elkaar om de dagelijkse beschikbaarheid van railmaterieel te verbeteren. Deze kenniskring bestaat uit ruim 200 leden vanuit overheden, vervoerders, onderhoudsbedrijven, industrie en consultancy. Allen zijn zij betrokken bij railmaterieel en het onderhoud daarvan. Vanuit hun vakmanschap en dagelijkse praktijk delen zij kennis en ervaringen met elkaar. Ook verkennen zij nieuwe ontwikkelingen en nemen zij gezamenlijke acties om het onderhoud aan railmaterieel verder te verbeteren. Voorzitter van deze kenniskring is Hakan Zor, directeur bij Asset Consultancy. De vlootmanagers van de railvervoerbedrijven Arriva, Connexxion, GVB, HTM, NS en RET hebben de uitdagingen op een rijtje gezet:

  • Er stroomt veel nieuw materieel binnen, daardoor zijn nieuwe kennis en vaardigheden nodig.
  • Het werk verandert van mechanica naar elektronica, embedded software en IT-netwerken, dus is er slimmere diagnose en monitoring nodig voor voorspelbaar onderhoud.
  • Er is schaarste in opstel- en behandelcapaciteit op emplacementen en knooppunten, dus zijn er slimmere logistieke oplossingen nodig.
  • De uitstroom van personeel vraagt om verjonging van het personeelsbestand, een hele uitdaging door krapte op de arbeidsmarkt. Dus ook slimmer werken met minder personeel.
  • Er is een continu streven naar verdere kostenreductie.
  • Innovaties en nieuwe productiemethoden, zoals 3D-printen, bieden veel nieuwe kansen, ook voor duurzaamheid en circulariteit. Hoe pakken we dit samen op?

Wil je meedenken en vooral meedoen? Stuur een e-mail naar info@railforum.nl via onderstaande knop.

 

Foto: NS beeldbank