Hoe winnen we jongeren in de spoorsector

Marleen van de Kerkhof, ambassadeur van het European Year of Youth en bestuurslid van de Jonge Veranderaars, vindt dat er in de sector veel meer moet gebeuren om jongeren te bereiken en hen te overtuigen hoe aantrekkelijk werken in de sector is! Dit is haar betoog voor young professionals.

2022 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Jeugd, waar duurzame innovaties en een groenere wereld centraal staan. Ons spoor is daar onlosmakelijk aan verbonden. Waar het spoor de toekomst van transport is, zijn jongeren de toekomst van het spoor. We willen daarom als spoorsector jongeren motiveren om vaker met de trein te reizen en hen laten zien dat het enorm aantrekkelijk is om voor het spoor te werken. Ongeacht je studie of achtergrond is er een uitdagende baan met veel kansen voor je beschikbaar. Veel jongeren hebben echter nog geen idee hoe leuk en dynamisch onze sector is, terwijl het spoor een heel innovatieve werkomgeving biedt. Met de nieuwste technologieën maken we het werk voor de nieuwe generatie monteurs interessanter.

De mindset van jonge mensen kunnen we als spoorsector ook goed gebruiken om sneller de stap te maken van innovatie naar implementatie. Dit hebben we, net als modernisering, digitalisering en samenwerking, hard nodig voor de totstandkoming van de Single European Railway Area. Die zaken zijn juist voor veel jongeren interessant en dienen we dus vaker onder de aandacht te brengen. En laten we er met z’n allen trots op zijn om in een sector te werken waarin je zó direct een bijdrage kan leveren aan een betere toekomst!