Cybersecurity

Relatief nieuw op de agenda van Railforum is het onderwerp cybersecurity. Voor sommigen een ver-van-mijn-bed-onderwerp, terwijl bij andere leden tientallen experts zich al een langere tijd 24/7 bezighouden met dit onderwerp. Dat het relevant is, óók in de spoorsector, zal niemand verbazen. Maar wat wil Railforum met het onderwerp cybersecurity? We vragen het bestuurslid Menno Nobel, werkzaam als director Marketing & Sales bij Thales.

Menno Nobel: “Samen met Fred Dissel (Siemens) hou ik mij namens het bestuur van Railforum bezig met het thema Smart & Safe, waar cybersecurity onder valt. Het is van groot belang om cybersecurity goed te managen in een complexe en uitdagende omgeving als de spoorwereld. Er zijn veel risico`s, zowel binnen organisaties als op de interfaces tussen verschillende partijen. Binnen Railforum willen we hier meer aandacht aan geven en awareness creëren op alle levels binnen de organisaties die lid zijn van Railforum. We zoeken daarbij zeker ook de samenwerking met partijen buiten de spoorwereld om van elkaar te leren. Op 9 mei sneden we tijdens het Railforum event ‘The Future of Rail’ dit onderwerp weer echt aan. We pakken hier de komende periode op door en organiseren enkele bijeenkomsten  die interessant zijn voor iedereen. We maken het niet te technisch, daar zijn andere platforms voor, maar richten ons juist op samenwerking en het bundelen van kennis en krachten.“

Op 6 oktober organiseert Railforum het event ‘Cybersecurity…en nu in de praktijk’. Een bijeenkomst op een zeer toepasselijke locatie, namelijk bij The Hague Security Delta (HSD). Een sessie met experts uit de railwereld, maar ook daarbuiten. Naast het bespreken van ervaringen uit de praktijk, gaan we actief aan de slag met het verbeteren van samenwerkingen op het gebied van cybersecurity in een serious game.

 

Foto: Thales