Mobility as a Service

Mobility as a Service (MaaS) staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt, in plaats van te investeren in transportmiddelen. Een essentiële verandering hierin is het concept van denken in service levels. Nieuwe services zullen een combinatie vormen tussen openbaar vervoer, vraag gestuurd vervoer en privé voertuigen.

Op 14 april 2016 is het MaaSifest! door Connekt aangeboden aan wethouders Pieter Litjens van Amsterdam en wethouder Pex Langenberg van Rotterdam. Het MaaSifest! is ondertekend door 29 partijen, waaronder Railforum. Deze partijen maken zich sterk voor een snelle adoptie van Mobility as a Service in Nederland. Download hier het MaaSifest!

In 2019 start Railforum met een speciale bijeenkomst over MaaS.  Tijdens deze Notenkraker focussen we ons op knelpunten die komen van de uitdagingen die resulteren uit de interfaces tussen de verschillende railpartijen. Denk aan de interfaces informatie, betaalsysteem en transfers. Dit vormt dan input voor het vervolg van de MaaS-estafette. Het doel van deze estafette is om gezamenlijk tot aanbevelingen te komen voor de geïdentificeerde knelpunten. Zo willen we de invoering van MaaS in Nederland versnellen.

 

 

Afbeelding: Mercedes-Benz