MaaS-estafette | Tussenstand

Datum:Donderdag 23 mei 2019
Tijd:16.00 tot 18.00 uur
Locatie: Groothandelsgebouw, Stationsplein 45, Rotterdam

Tijdens deze bijeenkomst presenteerden de drie werkgroepen de tussenstand van hun acties.

Voor het verbeteren van de informatievoorziening streeft men naar een open loket waardoor er meer transparantie komt. Ook is er overleg met de autoriteit persoonsgegevens over het gebruik van de data van de OV-chipkaart. De 7 MaaS pilots gaan ook veel informatie opleveren over de behoefte aan informatie. Vanuit de aanwezigen werd benadrukt dat ook informatie over de toegankelijkheid en voorzieningen belangrijk is. Contactpersoon Robert Jan ter Kuile.

De werkgroep over het betaalsysteem gaat met Translink in gesprek over een MaaS-product op OV-chipcard; Consumenten hebben deze immers al in bezit en dan kunnen ook de verrekeningen via Translink plaatsvinden. Dit kan bij de pilots uitgetest worden. Contactpersoon Pim van der Toolen.

De werkgroep Transfers werkt toe naar een soort ‘toolkit’ voor overheden en vervoerders om te komen tot een meest ideale MaaS hub. Hierin staan de aanbevelingen vanuit de reizigers beredeneerd en deze hebben relatie met de informatievoorziening en het betaalsysteem. Contactpersoon Marc Stemerding.

Tot slot hield Nick Juffermans een inspirerend verhaal over de maatschappelijke impact van MaaS en dat we daarbij de niet-gebruikers niet moeten vergeten. Hij pleit er ook voor om tijdens de pilots vooral op zoek te gaan naar de feiten i.p.v. achter de hypes aan te rennen.

Downloads

Tussenstand MaaS-estafette | deel 1:
Tussenstand MaaS-estafette | deel 2:

Hoe kunnen we het zo laagdrempelig mogelijk maken voor MaaS-aanbieders om hun reizigers toegang tot het ov te geven, gebruikmakend van het huidige betaalsysteem? Hoe komen we tot structurele oplossingen voor de data vraagstukken die zich voordoen in lopende MaaS-initiatieven? En hoe kunnen we transfers optimaliseren voor de reiziger? Dat zijn drie vragen waarvoor drie teams werken aan een antwoord tijdens de MaaS-estafette.

Tijdens de MaaS-estafette tussenstand hebben we de drie teams gevraagd om hun tussentijdse resultaten te pitchen. Zo hebben we kennis gedeeld met elkaar en was er ruimte om elkaar vragen te stellen en advies te geven.

Programma:

[table “68” not found /]

Deze mensen waren erbij:

Linda van der Eijck Directeur, SVOV BV
Frits Immers Projectmanager, Movares
Corina de Jongh Directeur, Railforum
Nick Juffermans Adviseur slimme mobiliteit & logistiek, Goudappel Coffeng
Jan Koers Directeur Innovatie, InTraffic BV
Robert-Jan ter Kuile Strategisch Adviseur, GVB
Sonila Metushi Beleidsadviseur, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)
Tania Rademaker Relatiemanager, 9292
Piet Steigstra Marketing en projectleiding, Bizart
Marc Stemerding Programmamanager Mobiliteitsdiensten, Goudappel Groep
Arjan Vaandrager Secretaris, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)