Kenniskring Internationaal Railvervoer: let`s move forward!

Bas Bakker (directeur capaciteitsmanagement bij ProRail) en Klaas Boersma (strategisch adviseur bij Royal Schiphol Group) leiden namens het bestuur van Railforum de Kenniskring Internationaal Railvervoer. We spraken hen deze zomer hierover.

Klaas: “Dit voorjaar plantten we de eerste zaadjes om deze Kenniskring op te zetten. Het animo was direct groot: een groot aantal leden wil zich inzetten om het internationale railvervoer beter op de kaart te zetten! Op 9 mei organiseerden we het mooie Railforum Event  waarin de diversiteit van het spoor goed naar voren kwam; ook internationaal rail kreeg de nodig aandacht. In juli hadden we vervolgens nog een verdiepende sessie in het Spoorwegmuseum waarin we onder andere in groepen verschillende successen en obstakels van drie internationale trajecten bespraken. We kunnen deze zomer de balans opmaken en de richting bepalen én we willen een actieagenda met concrete acties opstellen. Hiervoor willen we zowel met partners in Nederland als in Europa allianties aangaan! Ik zet mij daar graag voor in, samen met de andere leden van de Kenniskring.”

Bas vult Klaas aan: “We verwachten dat we op korte termijn, dat is een paar jaar in de spoorwereld, zeker nog successen boeken op bestaande internationale trajecten. Als we goede Europese samenwerkingen aangaan met relevante stakeholders, kunnen we hopelijk sneller grotere stappen zetten. Met de Kenniskring willen we stakeholders verbinden om samen knelpunten te bespreken en op te lossen. Het vergroten van ons kennisnetwerk en verbindingen aangaan met andere stakeholders binnen Europa, zie ik als een voorwaarde hiervoor. Een belangrijk punt voor de Kenniskring Internationaal Railvervoer is bovendien dat we in actie komen en niet alleen maar blijven praten, denken en analyseren. We starten daarom in het komende halfjaar met concretisering van de acties, waaronder het ontwikkelen van een financieringsconstructie voor nieuw materieel en inzoomen op één traject om 10 verbeterpunten te benoemen en deze verbeteringen daadwerkelijk uit te voeren. We kijken hierbij naar de schaalbaarheid en willen gezamenlijk aan een belangrijke basis werken: het overbruggen van taal- en cultuurverschillen.”

Kortom, een hoop plannen waar we jouw inzet bij kunnen gebruiken. Klaas en Bas hopen jou graag te ontmoeten bij een van deze events!